Snabbguide till agil projektledning

Det finns nog ingen exakt beskrivning av vad agil projektledning är. En del säger att man kör Scrum hela vägen in i kaklet, andra tycker att om man är bokstavstrogen mot SAFE så är man agil.
 
Vår ståndpunkt är en annan: Ett projekt är ett projekt är ett projekt. Tydlig uppgift, tydliga mål – såväl effekt-, projekt- som produktmål – och en tydlig organisation och budget. Den typen av projekt har funnits i decennier och har oftast blivit kallade för vattenfallsprojekt.
 
Agil projektledning menar vi är att gifta ihop agilt och traditionellt på bästa möjliga sätt. Att få agila team att fungera ihop med en tradtionell projektorganisation. Att få det att fungera ihop med t ex PEJL, PPS, Projektil eller liknande modell.
Så vad agil projektledning är finns det nog inget entydigt svar på. Men om man tar ett klassiskt projekt med slutmål, budget, förstudie, milstolpar, grindar/beslutspunkter osv kan man agilisera det. Ganska enkelt. Här följer en snabbguide:
 
T ex fokusera på leverans och vad som verkligen är viktigt att leverera. Fokusera på värdeskapande för mottagarna av projektresultatet.

1. Fokusera tidigt på värdemottagarna

En av grundtankarna inom agilt – och faktiskt varför det heter just det – är att utveckla/tillverka tjänster/produkter som kunderna älskar. Om detta berättar Jeff Sutherland (en av grundarna av Scrum) i en intervju som handlar om den där helgen i början av februari då det agila manifestet kom till. Det är kunderna – eller värdemottagarna om du så vill – som avgör om vi gör rätt saker eller inte.
Att låta det mindsetet genomsyra hela projektet är ett första steg mot ett mer agilt projekt.

2. Sätt ett tydligt och mätbart effektmål.

Just det. Ett (1) tydligt effektmål. Mätbart naturligtvis. Vad ska projektet ge för effekt? Vad ska resultatet bli efter det att vi genomfört projektet? Vad är det önskade utfallet?
Om vi fokuserar på det istället för att fokusera på timmar och timkostnad finns det stor chans att vi når våra mål i rätt tid till rätt kostnad.

3. Var tydlig med vadet och låt medarbetarena avgöra huret

För att kunna få ett projekt lättrörligt och snabbresponsivt krävs det att de som vet hur verksamheten fungerar och vet hur man kan lösa huret får rätten att göra det. Naturligtvis inom givna ramar. Den samlade kunskapen som finns i ett team är oftast mycket högre än den som finns i chefsledet.

4. Upprätta kanaler för tät kommunikation

Både inom och utanför organisationen. Att högerhanden inte vet vad vänsterhanden gör är förödande för ett projekt. Har vi dessutom ingen markkontakt, alltså ständig dialog med värdemottagarna, är det lätt att hela projektet kör av vägen.

Väl definierade värdekedjor samt processer och rutiner för kommunikation är avgörande för ett agilt projekt.